Loading...
TVP 2 - 2024-08-05 11:15
magazyn kulinarny
Tym Karol Okrasa wyrusza do Nadleśnictwa Gryfino, obok Szczecina. Oprowadzany przez miejscową leśniczkę odwiedzi tamtejsze lasy. Są one niezwykle zróżnicowane. Jednym z nich jest Krzywy Las, nazwany tak ze względu na rosnące tam, specyficznie zdeformowane sosny, o w miarę regularnych krzywiznach. Różne są teorie powstania tego lasu, od działalności istot pozaziemskich, szkody wojenne, aż po celową działalność człowieka w celach szkutniczych lub stolarskich. Inną okoliczną ciekawostka jest Puszcza Bukowa, leśne tereny porośnięte majestatycznymi bukami, poprzecinane licznymi wąwozami i jarami. To miejsce, licznie odwiedzane przez szczecinian wygląda jakby było przeniesione z rejonu Bieszczad. Dawni mieszkańcy Puszczy w okresach głodu piekli chleb z dodatkiem popiołu z drewna bukowego. A cóż ciekawego z lokalnych przysmaków zainteresuje naszego kucharza? Sztandarowym lokalnym specjałem jest oczywiście paprykarz szczeciński, wielokrotnie pokazywany w naszym programie. Mniej znany, a niezwykle popularny na terenie województwa zachodniopomorskiego jest pasztecik szczeciński. To wyrób ze smażonego ciasta drożdżowego, nadziewanego najczęściej farszem mięsnym, kapustą z grzybami, pieczarkami z serem czy jajkami. Pierwsze paszteciki pojawiły się w Szczecinie w latach siedemdziesiątych XX wieku, produkowane w specjalnej maszynie, pochodzącej z demobilu. Obecnie znajduje się na liście produktów tradycyjnych i jest chroniony unijnym prawem. I właśnie paszteciki, wzorowane na szczecińskich, ale oczywiście wedle złamanych przez siebie przepisów, przygotuje Karol. Proponowane dania: 1/ Smażony pasztecik na śniadanie z ciasta francuskiego z farszem z powideł i leśnych ziół; 2/ Pasztecik z ciasta filo nadziany duszoną karkówką z dzika i z kapustą; 3/ Paszteciki z ciasta drożdżowego z dodatkiem z popiołu z nadzieniem z kapusty i grzybów.