Loading...
TVP 2 - 2024-09-23 11:15
magazyn kulinarny
W kolejnym odcinku Karol Okrasa weźmie na swój kulinarny warsztat pospolitego, wydawałoby się, kurczaka. Dziś jego delikatne i smaczne mięso towarzyszy nam w przeróżnych potrawach przez cały rok. A przecież przez całe wieki pieczone kurczęta były przysmakiem możnych, w dodatku jedzone były wyłącznie na wiosnę. Bo tylko wtedy dostępne były młode ptaki. W pozostałych porach roku tylko najzamożniejsi mieli na stołach kosztowny, bo starannie tuczony, kastrowany drób, czyli kapłony i pulardy. Ich wielkim miłośnikiem był na przykład nasz król Jan III Sobieski. W dzisiejszych czasach mięso z kurczaka stało się powszechnie dostępne. Dodatkowo przez ostatnie lata jakość tego mięsa bardzo wzrosła. Głównie dzięki obecności Polski w Unii Europejskiej oraz bardzo dużemu rozwojowi branży hodowlanej. Teraz mamy dostęp do świeżego i wysokiej jakości mięsa o wiadomym pochodzeniu. Karol pokaże widzom z jakich elementów kulinarnych składa tuszka kurczaka, jakie są walory poszczególnych części, jak przygotować dobry wywar na mięsie z kurczaka i jak do trzech niezwykłych potraw wykorzystać całą tuszkę. Propozycje dań: 1/ Cytrynowa zupa z kurczakiem, pomidorowymi kluseczkami i twarogiem; 2/ Szybka sałatka z kurczaka z makaronem, miętą i kurkami; 3/ Mięso z kurczaka zapiekane w bakłażanie.