You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Dla niesłyszących - Okrasa łamie przepisy - Mielone, ale rybne

TVP 2 - 2024-07-01 11:10

magazyn kulinarny

Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! Tym razem Karol Okrasa wyruszy na Mazury i zaprosi widzów na mielone. Ale nie będą to wieprzowe kotlety mielone z ziemniaczkami, jakie wielu Polaków pamięta z kuchni babci czy mamy. Nie będą to też wołowe hamburgery, które podbiły serca polskich smakoszy. Tym razem nasz kucharz przygotuje swoje dania z mielonego mięsa świeżych ryb słodkowodnych. A wiadomo, że Mazury, kraina lasów i jezior, jest miejscem, gdzie świeżą rybę, przynajmniej teoretycznie, łatwiej można dostać. Można też skorzystać z doświadczeń lokalnych szefów kuchni, którzy z mazurskimi rybami obcują na co dzień. Zobaczymy trzy potrawy, w których Karol wykorzysta mięso mielone ze świeżych ryb. Będzie młoda kapusta faszerowana mięsem z trzech gatunków ryb podana z sosem serowym, będą klopsy rybne marynowane w słoiku będzie hamburger rybny z buraczkami. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.

wstecz