Loading...
TVP 2 - 2024-09-16 11:15
magazyn kulinarny
W kolejnej wyprawie Karol Okrasa skupia się na podrobach drobiowych. Wielu osobom podroby kojarzą się ze znienawidzoną wątróbką z czasów szkolnych. Nie jest to miłe wspomnienie, ale czas odczarować podroby. Są one nie tylko bardzo wartościowe, zawierają wiele cennych składników odżywczych, ale ponadto wpisują się w koncepcję zrównoważonego rozwoju i niemarnowania żywności. Żadna część drobiu nie powinna być wyrzucona, bo to szkodzi nie tylko naszym portfelom, ale i planecie. Dlatego dzisiaj Karol pokaże widzom w jaki sposób przygotować pyszne dania z podrobów. Co więcej, obecnie nowocześni szefowie kuchni na całym świecie zaczęli bardzo cenić podroby, często nazywając je "piątą ćwiartką" tuszy i stawiając je na równi z piersią czy udkami. W najwykwintniejszych restauracjach Paryża czy Londynu spotkamy w kartach menu dania z podrobów. A co przygotuje nasz kucharz? Dania: 1/Duszone serca drobiowe w sosie chlebowym z kurkami; 2/Delikatne wątróbki drobiowe w winnym sosie z brzoskwiniami i cykorią; 3/Pikantne flaczki z żołądków drobiowych.