You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Dla niesłyszących - Okrasa łamie przepisy - Smak jesiennych wykopków

TVP 2 - 2024-10-14 11:15

magazyn kulinarny

W kolejnym odcinku Karol Okrasa zaprasza widzów na gotowanie po jesiennych wykopkach. Dziś, kiedy ziemniaki z pól zbierają wyspecjalizowane maszyny, tradycja wykopków, czyli jesiennych ziemniaczanych żniw, praktycznie zanikła. Ale Karol doskonale pamięta, jak jeszcze w czasach jego dzieciństwa na pola wychodziły całe rodziny, często nawet z dziećmi. Zabierano ze sobą wszystkie niezbędne rzeczy do przygotowania potraw. Oczywiście głównym składnikiem były świeżo wykopane ziemniaki. Same ziemniaki kopano zaś ręcznie specjalnymi motykami na krótkim kiju, czyli "haczkami". Praca była w pełni zespołowa. Jedni wykopywali ziemniaki, inni zbierali i wkładali je do wiklinowych koszy lub wiader, a kolejni odnosili pełne kosze i wysypywali na małe kopce. Ziemniaki następnie załadowywano na ciągnione przez konie wozy, po czym wieziono do wcześniej wykopanych w ziemi dołów, by je zakopcować na zimę. Takim wykopkom towarzyszyły ogniska z palonych "łętów", czyli łodyg ziemniaczanych, w których oczywiście pieczono ziemniaki. Niestety, od kiedy ziemniaki zaczęto zbierać za pomocą maszyn, zwyczaj ten powoli zanikał. Dziś już nikt nie kopie ziemniaków ręcznie. Wykopki są zmechanizowane, a konie zastąpione zostały ciągnikami. Jednak w pamięci Karola przetrwały smaki potraw przygotowywanych z ziemniaków podczas jesiennych wykopków. Inspirując się tymi wspomnieniami, nasz kucharz przygotuje trzy potrawy. 1/ Pstrągi tęczowe gotowane na sianie z salsą ziołową i maślanym puree orzechowym z pieczonych w ognisku ziemniaków; 2/ Smażony kurczak z paprykową glazurą i kiszonymi ziemniakami; 3/ Wędzone kopytka z leśnymi grzybami.

wstecz