Loading...
Polsat - 2023-12-02 10:10
magazyn kulinarny
Kolejna seria popularnego programu kulinarnego. W gastronomii pojawił się nieco odmienny trend, zgodnie z którym najmodniejsza w 2023 będzie kuchnia nostalgiczna, polegająca na powrocie do smaków z lat naszej młodości - innymi słowy do przepisów wykorzystywanych przez mamy i babcie. Dla Ewy to żadna nowość, bowiem od lat sięga do sprawdzonych receptur znanych z domu rodzinnego. Tak będzie również w tym sezonie programu. Prowadząca przypomni także przepisy zdobyte podczas swoich licznych zagranicznych podróży. Na początek prowadząca przygotowuje pastę z nasion słonecznika, którą poda z surowymi warzywami. Następnie pokazuje, jak można w kuchni wykorzystać suszone grzyby, ale w inny niż zazwyczaj sposób. Starte na proszek trafiają do dania głównego - zapiekanki ziemniaczanej w stylu francuskiego gratin, którą Ewa Wachowicz dla odmiany przyrządza w okrągłej formie na tartę. Dań spróbuje gość odcinka, Marcelina Zawadzka, która - pod okiem prowadzącej - upiecze także ciasto... pomidorowe.