Loading...
Fokus TV - 2024-08-02 07:25
serial dokumentalny
Pyszne tajemnice produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej - od popularnej marki płatków śniadaniowych po makaron z atramentem kałamarnicy, ocet ryżowy czy kalifornijskie sushi. Niektóre z tych smakołyków są przygotowywane ręcznie w niewielkich zakładach, inne wytwarzane na skalę przemysłową w ogromnych halach. W obu przypadkach zobaczymy, jak góry surowców poddawane są procesowi obróbki, którego efektem są gotowe produkty, uwielbiane przez konsumentów. W dzisiejszym odcinku zobaczymy proces produkcji babeczek z masłem orzechowym, wymyślonych podczas drugiej wojny światowej. Obejrzymy też zakład, w którym wypieka się trzy miliony babek piaskowych rocznie. Ich receptura zainspirowana jest osiemnastowiecznym brytyjskim przepisem. Ponadto w programie wizyta w sadzie na Florydzie - tu pomarańcze, mandarynki i limonki są specjalnie selekcjonowane, zanim powstanie z nich pyszna tradycyjna galaretka. Poznamy również sekret produkowanego w Kanadzie sosu do kurczaka maślanego.