Loading...
Fokus TV - 2024-06-18 07:25
serial dokumentalny
Sekrety produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej. W czwartej serii programu zobaczymy, jak powstają m.in. krakersy w kształcie zwierząt, czekoladki Hershey's, frytki z bananów, lody Ben & Jerry's i majonez wegetariański, którego receptura przyśniła się jego twórcy. Niektóre z tych pyszności są ręcznie robione w niewielkich zakładach, inne wytwarzane są na skalę przemysłową. W obu przypadkach prześledzimy proces obróbki, jakim poddawane są góry surowców, zanim zmienią się w produkty, które znają i kochają konsumenci. Kulisy produkcji płatków śniadaniowych wytwarzanych z fasoli, soczewicy, ciecierzycy i brązowego ryżu, a także popularnego napoju gazowanego o wyrazistym smaku. Widzowie poznają również składniki wegańskiego majonezu. Rocznie powstaje 4 miliony kilogramów tego produktu. Na koniec zaś ćwierć miliona churros, które zostały perfekcyjnie wysmażone.