Loading...
Fokus TV - 2024-07-24 07:25
serial dokumentalny
Pyszne tajemnice produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej - od popularnej marki płatków śniadaniowych po makaron z atramentem kałamarnicy, ocet ryżowy czy kalifornijskie sushi. Niektóre z tych smakołyków są przygotowywane ręcznie w niewielkich zakładach, inne wytwarzane na skalę przemysłową w ogromnych halach. W obu przypadkach zobaczymy, jak góry surowców poddawane są procesowi obróbki, którego efektem są gotowe produkty, uwielbiane przez konsumentów. Tym razem zobaczymy zakłady, w których produkowanych jest 200 tysięcy paczek cukierków lukrecjowych dziennie. Poznamy też dwóch wesołkowatych braci z Toronto, którzy wpadli na pomysł połączenia klasycznego majonezu z pikantnym tajskim sosem sriracha. Ponadto odwiedzamy miejsce, gdzie powstaje 40 tysięcy tureckich placków z ciasta filo z nadzieniem ze szpinaku i fety. Na koniec przyjrzymy się procesowi produkcji słodkich kanapek, składających się z dwóch ciastek migdałowych, połączonych gorzką czekoladą.