Loading...
Fokus TV - 2024-07-30 07:25
serial dokumentalny
Pyszne tajemnice produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej - od popularnej marki płatków śniadaniowych po makaron z atramentem kałamarnicy, ocet ryżowy czy kalifornijskie sushi. Niektóre z tych smakołyków są przygotowywane ręcznie w niewielkich zakładach, inne wytwarzane na skalę przemysłową w ogromnych halach. W obu przypadkach zobaczymy, jak góry surowców poddawane są procesowi obróbki, którego efektem są gotowe produkty, uwielbiane przez konsumentów. Tym razem czeka nas wizyta w wylęgarni w Kolumbii Brytyjskiej, gdzie dowiemy się m.in., że trzeba dziesięciu lat, by jesiotr wyprodukował ilość kawioru wartą 12 tysięcy dolarów. Zobaczymy też, jak w Nowym Świecie przygotowywana jest zapiekanka pasterska - danie serwowane tradycyjnie w brytyjskich pubach. W nowym wydaniu do przyrządzenia tej potrawy używane są bataty i chude mięso z indyka. Zajrzymy również do rodzinnego zakładu, w którym każdego dnia produkuje się milion kulek risotto. Na koniec poznamy sekret pysznych kanadyjskich trufli czekoladowych z winem.