Loading...
Fokus TV - 2024-03-23 09:00
serial dokumentalny
W każdym odcinku serwowana jest potrójna porcja ulubionych przysmaków mieszkańców Stanów Zjednoczonych. Od burgerów i ostrych sosów po mus czekoladowy i piwo - przekonamy się, jak powstają popularne produkty żywnościowe. Twórcy serii przedstawiają wnętrza gigantycznych zakładów oraz kameralne kuchnie rzemieślnicze. Oglądamy, jak góry surowców przetwarzane są w gotowe towary - znane i lubiane przez Amerykanów. Mamy okazję poznać właścicieli firm i oddanych pracowników oraz podziwiać w akcji niezwykłe maszyny. W programie nie brakuje też zaskakujących ciekawostek, dotyczących historii i procesu produkcji najróżniejszych smakołyków. W dzisiejszym odcinku odwiedzamy zakłady w Portsmouth w New Hampshire. Zobaczymy linię produkcyjną, z której każdego roku zjeżdża 300 milionów pysznych filetów z dorsza. Poznamy też historię batonów, które wchodziły w skład racji żywnościowych żołnierzy podczas pierwszej wojny światowej. Obecnie w fabryce w Filadelfii wytwarzanych jest dwa i pół miliona sztuk tych słodyczy tygodniowo. Zobaczymy też, jak powstaje napój gazowany Moxie, którego recepturę opatentowano w 1885 roku. Dziś jest on szczególnie popularny w Nowej Anglii.