Loading...
Fokus TV - 2024-03-30 09:00
serial dokumentalny
W każdym odcinku serwowana jest potrójna porcja ulubionych przysmaków mieszkańców Stanów Zjednoczonych. Od burgerów i ostrych sosów po mus czekoladowy i piwo - przekonamy się, jak powstają popularne produkty żywnościowe. Twórcy serii przedstawiają wnętrza gigantycznych zakładów oraz kameralne kuchnie rzemieślnicze. Oglądamy, jak góry surowców przetwarzane są w gotowe towary - znane i lubiane przez Amerykanów. Mamy okazję poznać właścicieli firm i oddanych pracowników oraz podziwiać w akcji niezwykłe maszyny. W programie nie brakuje też zaskakujących ciekawostek, dotyczących historii i procesu produkcji najróżniejszych smakołyków. W dzisiejszym odcinku zobaczymy, jak wytwarzane są ptysie serowe, które powstały przypadkiem w latach 30. ubiegłego wieku w kuchni pewnego farmera. Odwiedzimy wielkie zakłady w Pensylwanii, w których odbywa się masowa produkcja tych pysznych chrupek. Zajrzymy też do fabryki w Massachusetts, w której wytwarza się 100 tysięcy sztuk tradycyjnych włoskich specjałów. Sekretem sukcesu pysznych cannoli, rurek z chrupiącego ciasta nadziewanych kremem z sera ricotta, jest doskonała receptura, niezmieniona od dekad. Poznamy też dwóch przyjaciół, którzy w swoim przedsiębiorstwie w Youngstown w Ohio wytwarzają sos barbecue.