Loading...
TVP Historia - 2024-05-26 10:10
cykl dokumentalny
odc. 8: Połowa XVII wieku to jeden z najtrudniejszych okresów w polskiej historii. Rzeczpospolita walczyła z Kozakami i Moskwą, a w 1655 r. na Polskę najechali Szwedzi. W tamtych czasach jednym ze sposobów zrobienia kariery był udział w wojnach. Stanisław Czerniecki, kuchmistrz Aleksandra Michała Lubomirskiego z Nowego Wiśnicza, szybko opuścił dom rodzinny w Strzyżowie i jak tysiące młodych Polaków wałczył przeciw Szwedom, Brandenburczykom, Tatarom, Kozakom i Rosjanom. Do historii przeszedł jednak jako kuchmistrz i autor "Compendium ferculorum", czyli "zebrania potraw" - słynnej książki kucharskiej długo uważanej za pierwszą napisaną po polsku. Szlachcic - kucharz! Na dodatek żołnierz, sekretarz królewski i wreszcie ziemianin. Kim był Stanisław Czerniecki i jak to się stało, że udało mu się przez ponad sto lat kształtować polskie gusta kulinarne? W jaki sposób waleczny wojownik zamienił się w wybitnego kucharza i subtelnego dworzanina? Czy "czernina bez krwi", "frykasza zabielana", "ulipki", a przede wszystkim "kapłon we flaszy" znalazłyby dzisiaj amatorów?