Loading...
TVP Historia - 2025-01-18 08:10
cykl dokumentalny
Odc. 3: Co kuchnia krzyżacka ma wspólnego z polską? Czy perspektywa Jana Długosza i Henryka Sienkiewicza ukazujących Zakon Krzyżacki poprzez pryzmat prowadzonych przez Zakon wojen jest wciąż aktualna? W pochodzącej z XV w. tzw. królewieckiej książce kucharskiej, związanej z dworem wielkiego mistrza w Malborku, opisano m.in. kiełbasę na wielki post. Czy znani nam z Sienkiewicza pobożni bracia wcale nie byli tacy pobożni? Ekspansja Krzyżaków nie była oparta wyłącznie na militarnym podboju. Toruń, Malbork i Gdańsk rozkwitły po przyłączeniu do Polski, ale udało się to dzięki wzorcom organizacyjnym propagowanym przez Krzyżaków, którzy budowali życie miejskie i nową międzynarodową kuchnię gotycką. To za ich sprawą te same techniki kulinarne krążyły od Hiszpanii po Polskę, a na południu aż do Włoch. Pozostały z nami tak, jak pozostała kultura rycerska. Maciej Nowicki i Jarosław Dumanowski rekonstruują kiełbasę, która okazuje się deserem, a zapomniane klopsy królewieckie wcale nie są takie zapomniane.