You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
TTV
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Historia kuchni polskiej - Tajemnica pierwszej polskiej książki kucharskiej

TVP Historia - 2025-01-25 08:05

cykl dokumentalny

Trudno uwierzyć, że do tej pory nie powstała audycja na temat polskiej kuchni pokazująca, w sposób systematyczny i zgodny z najnowszymi badaniami, dziedzictwo kulinarne otrzymane od naszych przodków. Seria dokumentalna pt.: Historia kuchni polskiej wypełnia tę lukę zabierając widzów w podróż przez niezwykłe smaki, tradycje i obyczaje. Scenariusz opiera się na pracach naukowych prof. Jarosława Dumanowskiego, głównego eksperta i prowadzącego narrację. Odtworzenia potraw obecnych na polskich stołach od czasów Chrztu Polski do współczesności dokonuje Maciej Nowicki twórca nowego trendu w polskiej kuchni - historycznej rekonstrukcji kulinarnej. Wnikliwe przedstawienie tła historycznego pozwala na zrozumienie okoliczności, w których kształtowała się polska kuchnia. Rozmowy ze specjalistami z Polski i ze świata uzupełniają narrację, ukazując przenikanie idei i potraw ponad europejskimi granicami. Przywołanie konkretnych przepisów i ich odtworzenie w studiu kulinarnym ułatwia widzom zrozumienie smaków i technik przygotowywania dań z przeszłości, a chronologia odcinków odpowiada najważniejszym zmianom zachodzącym w polskiej kuchni w kolejnych okresach historycznych. Historia kuchni polskiej to historia polskiej kultury materialnej w wersji dla każdego. Odc. 4. Skomplikowana historia poszukiwań pierwszej polskiej książki kucharskiej. Maciej Nowicki rekonstruuje odkryte potrawy i aby w pełni zrozumieć ich sens należy wybrać się do Nowego Jorku. Okazuje się, że w kuchni żydowskiej zachowały się polskie smaki z XVI wieku. Ze względu na swój użytkowy charakter, tylko nieliczne książki kucharskie z XVI wieku przetrwały do naszych czasów. Dzięki wynalazkowi Gutenberga upowszechnił się druk, jednak podstawowym źródłem wiedzy o kuchni wciąż były, spisywane przez królewskich i arystokratycznych kuchmistrzów, rękopiśmienne książki kucharskie. Pośród dziesiątek europejskich rękopisów nie było jednak tekstu polskiego. Zachowała się natomiast pierwsza czeska książka kucharska wydana w 1535 roku w Pradze zawierająca mi.in. polskie potrawy. Historycy byli jednak pewni, że polska książka kucharska została wydana w Krakowie około 1540 roku, świadczyły o tym zachowane rejestry. Sprzyjała temu też ówczesna sytuacja w Polsce. Zygmunt I Stary był wielkim mecenasem sztuki, a Kraków stał się znaczącym ośrodkiem drukarstwa. Najpierw znaleziono kilka kartek z polskiego oryginału, zawierających opisy domowej produkcji octów. Kolejnym odkryciem była kartka z przepisem na danie z tzw. polskiej zwierzyny bawołowej. Dzięki szerokiej współpracy z historykami z różnych krajów, prof. Jarosław Dumanowski odnalazł rękopiśmienną kopię w Kijowie.

wstecz