Loading...
TVP Polonia - 2024-04-16 15:05
magazyn
W odcinku poświęconym jedzeniu Radek Brzózka pokazuje, jak zmieniało się pozyskiwanie jedzenia na przestrzeni wieków oraz jakie wyzwania stoją przed ludzkością w produkcji żywności w przyszłości. W programie opowiadamy o konsekwencjach produkcji żywności dla zwiększającej się populacji naszej planety oraz co musimy zmienić, aby jej nie zniszczyć. W tym odcinku autor zabiera widza do fabryki produkującej białko z larw much, na uczelnie, gdzie studenci badają i szukają najlepszych rozwiązań dla stworzenia całkowicie roślinnej ryby oraz pokazuje, czym są farmy wertykalne. Radek Brzózka, pasjonat nauki i techniki, znany widzom TVP m.in. z programu "Jak to działa?". Specjalnie dla TVP Nauka przygotował serię "Jak to działa - Ekologia", w której przybliża widzom naukowe rozwiązania służące ochronie naszej planety, bezpieczeństwu i komfortowi naszego życia.