You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Jestem z Polski (1/18)

TVN Style - 2024-02-04 12:35

serial dokumentalny

Ekipa filmowa odwiedza niezwykłe kobiety o polskich korzeniach, mieszkające w najróżniejszych zakątkach globu. Widzowie poznają ich inspirujące historie i ciekawostki związane z nowymi ojczyznami uczestniczek programu. Panie opowiadają m.in. o tym, z jakich powodów opuściły kraj i udały się na emigrację. W tym sezonie Agata, mieszkanka Jaen w Hiszpanii, ujawnia, co wspólnego ma legenda o smoku wawelskim z miejscowym podaniem o jaszczurce. Wymienia również podobieństwa i różnice między Jaen i Kielcami. W lokalnym barze zachęca ekipę do spróbowania ciastek churros i byczych jąder. Inna uczestniczka programu, mieszkająca w Corleone Elżbieta, pokazuje m.in., jak wygląda zbiór oliwek i proces tłoczenia oliwy. Ekipa filmowa odwiedza niezwykłe kobiety o polskich korzeniach, mieszkające w najróżniejszych zakątkach globu. W tym odcinku widzowie poznają Agatę, mieszkankę Jaen w hiszpańskiej Andaluzji. Uczestniczka programu, z zawodu pisarka, poetka i tłumaczka, przedstawia najciekawsze tajemnice Jaen. W tym przepięknym, pełnym zabytków miasteczku mieszkańcy znają legendę o wielkim jaszczurze, bardzo podobną do krakowskiej historii o smoku wawelskim. Wiąże się z nią powiedzenie "Obyś wybuchł jak jaszczurka z Jaen". Agata pokazuje miejscowy symbol niegospodarności, którym są nieczynne, nigdy nie używane tory tramwajowe. W rejonie Jaen rośnie najwięcej drzew oliwnych w Hiszpanii. Widzowie dowiedzą się, ile gatunków oliwek tam rośnie i jakie są hiszpańskie receptury na przyrządzenie tych smakołyków. W miejscowym barze Agata zachęca do spróbowania wyjątkowych przysmaków, jakimi są ponoć najlepsze w kraju churrosy i nietypowa potrawa, bycze jądra. Ekipa odwiedza również sklep specjalizujący się w sprzedaży niezwykle drogich, suszonych udźców szynek. Podczas spaceru i wizyty na zamku Agata i jej małżonek opowiadają historię swojej relacji. Kobieta przedstawia również swoich hiszpańskich bliskich.

wstecz