You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Jestem z Polski (14/18)

TVN Style - 2024-05-24 23:00

serial dokumentalny

Ekipa filmowa odwiedza niezwykłe kobiety o polskich korzeniach, mieszkające w najróżniejszych zakątkach globu. Widzowie poznają ich inspirujące historie i ciekawostki związane z nowymi ojczyznami uczestniczek programu. Panie opowiadają m.in. o tym, z jakich powodów opuściły kraj i udały się na emigrację. W tym sezonie Agata, mieszkanka Jaen w Hiszpanii, ujawnia, co wspólnego ma legenda o smoku wawelskim z miejscowym podaniem o jaszczurce. Wymienia również podobieństwa i różnice między Jaen i Kielcami. W lokalnym barze zachęca ekipę do spróbowania ciastek churros i byczych jąder. Inna uczestniczka programu, mieszkająca w Corleone Elżbieta, pokazuje m.in., jak wygląda zbiór oliwek i proces tłoczenia oliwy. Olga wraz z rodziną mieszka w malowniczym szwajcarskim miasteczku, 20-tysięcznym Adliswil. Ponad 35 procent lokalnej ludności stanowią ekspaci. Uczestniczka odcinka opowiada o castingu na lokatorkę mieszkania do wynajęcia, w którym musiała wziąć udział, by mieć jakieś miejsce do życia. Z uwagi na wysokie ceny nieruchomości większość Szwajcarów wynajmuje swoje lokale. Olga wyjaśnia również, dlaczego taką rzadkością są w nich pralka i suszarka. Filmowcy sprawdzają, jak smakuje szwajcarska kranówka, uchodząca za najlepiej przebadany produkt w tym kraju. Wychowawczyni w szkole, gdzie uczą się dzieci Olgi, opowiada o wyjątkowości tutejszego systemu edukacji. W najstarszym parku dzikiej natury w kraju koleżanka uczestniczki odcinka wyjaśnia, jak wygląda prowadzenie ciąży w szwajcarskich realiach. Ekipa wraz z rodziną Olgi odwiedza jeden z pobliskich szczytów, Pilatus, a także Zurych. Widzowie dowiedzą się m.in., gdzie w tym mieście jest serwowana najlepsza szwajcarska czekolada.

wstecz