You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Jestem z Polski (2/18)

TVN Style - 2024-07-12 23:00

serial dokumentalny

Ekipa filmowa odwiedza niezwykłe kobiety o polskich korzeniach, mieszkające w najróżniejszych zakątkach globu. Widzowie poznają ich inspirujące historie i ciekawostki związane z nowymi ojczyznami uczestniczek programu. Panie opowiadają m.in. o tym, z jakich powodów opuściły kraj i udały się na emigrację. W tym sezonie Agata, mieszkanka Jaen w Hiszpanii, ujawnia, co wspólnego ma legenda o smoku wawelskim z miejscowym podaniem o jaszczurce. Wymienia również podobieństwa i różnice między Jaen i Kielcami. W lokalnym barze zachęca ekipę do spróbowania ciastek churros i byczych jąder. Inna uczestniczka programu, mieszkająca w Corleone Elżbieta, pokazuje m.in., jak wygląda zbiór oliwek i proces tłoczenia oliwy. Elżbieta, mieszkająca w Corleone rolniczka, dzieli się swoją wiedzą na temat mafijnej historii miasta i regionu. Filmowcy odwiedzają jej ranczo i rodzinny gaj oliwny, położony na terenach słynących z wyjątkowych upałów. Widzowie dowiedzą się, jak wygląda w tych warunkach zbiór oliwek. Następnie zobaczą proces tłoczenia oliwy. Elżbieta przybliża również codzienne życie i zwyczaje śródziemnomorskich górali, wypasających owce na sycylijskich halach. Specjałem regionu są owcze sery. Uczestniczka odcinka oprowadza również po najciekawszych zakątkach Corleone, skąd wywodzili się dwaj najwięksi sycylijscy mafiozi, Toto Riina i Provenzano. Sekrety ich przestępczej działalności można lepiej poznać, zwiedzając Muzeum Mafii i Antymafii CIDMA.

wstecz