Loading...
TVP Polonia - 2024-08-20 07:00
Medyczno-kulinarny poradnik dr. Michała Mularczyka. W programie lekarz, w towarzystwie szefa kuchni, podpowiadać będzie, jak gotować, by w potrawach, po obróbce termicznej, zostało jak najwięcej ważnych składników oraz jak przyrządzać klasyczne dania, by były one zarówno smaczne, jak i zdrowe. W każdym odcinku podane będą trzy konkretne recepty na dania nie tylko wyglądające apetycznie, ale i pozytywnie wpływające na organizm człowieka. Prezentujemy zaskakujące smaki, intrygująco łączymy produkty, przypominamy zapomniane przepisy, a wszystko to w kuchennej, smacznej atmosferze! Wegańskie jedzenie - sam tytuł nie brzmi smacznie, ale kuchnia wegańska wcale nie musi być niesmaczna. W tym odcinku udowodni to Marco Ghia, który poda nam galaretkę pomidorową z bazylią, chilli i oliwą z oliwek, która cudownie stężeje dzięki japońskiemu wynalazkowi jakim jest agar. Daniem głównym będzie stek z kalafiora, niby prosty, ale genialnie smaczny. A na deser mus z czystej, gorzkiej czekolady z solą morską - danie rodem z kuchni molekularnej składa się tylko z wody i czekolady 70% - ale w odpowiednich proporcjach.