Loading...
TVN - 2024-09-03 06:50
program rozrywkowy
Magda Gessler podróżuje po kulinarnej mapie Polski już od dziesięciu lat. Nowy sezon przyniesie niemal niemożliwe rozwiązania - wszystko, by pomóc upadającym restauracjom otworzyć się na nowe smaki. Ekspertka odwiedza m.in. Chorzów, Ustroń, Piłę, Szczecinek, Banino i Napachanie. Magda Gessler odwiedza Jasienicę - niewielką wieś położoną na Śląsku Cieszyńskim. Działa tu Bistro na Drzewiarzu. Jego nazwa pochodzi od miejscowego klubu piłkarskiego. Lokal prowadzą Ania, jej brat Rafał i mąż Mirek. Dawniej mieścił się tam bar piwny, ale nie sprzedawano jedzenia. Kiedy pojawiła się okazja, by wynająć budynek, rodzina skorzystała i otworzyła restaurację. Tym sposobem prowadzą biznes gastronomiczny już od dziesięciu lat. Początkowo serwowali jedynie pizzę, z czasem w menu znalazły się domowe obiady. Niestety, od jakiegoś czasu wpływające do kasy pieniądze nie pokrywają kosztów utrzymania bistro, a pracownicy zarabiają więcej niż właściciele. Choć rodzina i zaprzyjaźniony personel wciąż mocno się wspierają, frustracja narasta. Spada zaangażowanie. Stresująca sytuacja wpływa negatywnie na Anię, która jest w szóstym miesiącu ciąży.