You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Kuchnia dwudziestolecia - Kuchnia trzech zaborów. Zabór austriacki

TVP Historia - 2024-08-08 08:40

magazyn kulinarny

W kolejnym odcinku programu przedstawiamy kuchnię zaboru austriackiego. Dwie książki ukształtowały naszą kuchnię. Jedna polska, a właściwie polsko - francuska, druga austriacka. Ta pierwsza to książka Antoniego Teslara, Francuza, który był kucharzem Andrzeja Potockiego. Jego książka Kuchnia polsko - francuska ukazała się w 1910 roku. Bardziej popularna była jednak książka kucharska "Wiener koch und wirtfschafts buch. A co było potrawą najbardziej popularną w tym czasie, spotykaną współcześnie? Gałuszki/Hałuski czyli kluseczki, które są pierwszą potrawą w tym programie. Druga potrawa - zrazy a la Esterhazy - pochodzi z innej książki, Kucharz krakowski, opublikowanej w 1892 roku, autorstwa Marii Gruszeckiej.

wstecz