Loading...
TVP Polonia - 2024-03-20 07:00
magazyn kulinarny
Kuchnia dworska to skarbiec polskich tradycji kulinarnych i ostoja gastronomicznego konserwatyzmu. Proszony obiad pokazywał cały grandeur kuchni ziemiańskiej, był sumą polskich tradycji kulinarnych. Ale po I wojnie światowej czasy nadeszły nowe i reguły proszonych obiadów czy kolacji wydawanych w mieszkaniach były już inne. Potrzebne wiec były przewodniki. Choćby "Co kiedy i jak podawać" - dwutomowa bestsellerowa broszurka wydana przez Bluszcz. Jakimi zasadami rządziły się przyjęcia w międzywojniu. Czy wypadało podawać gościom budyń z sandacza albo leguminę rumową. O wyzwaniach, z jakimi mierzyły się w dwudziestoleciu międzywojennym panie domu planujące proszone obiady w tym odcinku programu. Łukasz Modelski, redaktor, historyk sztuki i kultury średniowiecza, autor książek o historii kuchni, uczestnik inicjatyw kulinarnych związanych z próbami ustalenia kanonu polskiej kuchni, znany widzom TVP Historia z cykli "Kuchnia Jagiellonów", "Kuchnia Żydów polskich" i "W kotle historii" tym razem proponuje smakowitą wyprawę znaczoną najważniejszymi historycznymi datami i kulturowym obrazem dwudziestolecia międzywojennego. Niezwykłego okresu w historii, kiedy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje, łączyły się ziemie podzielone kulturowo, ekonomicznie, politycznie przez zaborców. W wyniszczonej w czasie I wojny światowej Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, rzeczywistość z marzeniami. Smaki, które wówczas powstały dla nas do dziś są smakami rodzinnego domu.