You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Kuchnia Polskich Żydów - Chanuka. Święto świateł.

TVP Historia - 2024-07-25 09:00

magazyn kulinarny

W kolejnym odcinku poznamy tradycyjne potrawy spożywane podczas Chanuki. Chanuka to doroczne święto żydowskie trwające osiem dni. Najbardziej tradycyjnym daniem na Chanukę są latkes, czyli inaczej placki ziemniaczane. To, co różni je od tradycyjnych placków ziemniaczanych, to tzw. zagęszczacz. Do przyrządzenia latkes używamy zmielonej macy zamiast mąki. Maca będzie również główną bohaterką drugiego dania, które spożywa się podczas Chanuki, jest to także odmiana placków, czyli chremzlach.

wstecz