You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Kuchnia Polskich Żydów - odc. Rozbiory. Sztetle i fortuny

TVP Historia - 2024-08-05 08:30

magazyn kulinarny

W 1851 roku powstaje książka kucharska niezwykłej wagi dla kuchni żydowskiej, jej autorką jest Rebeka Wolff. W 1869 roku książka ta wychodzi po polsku jako "Polska kuchnia koszerna". Z niej pochodzi pierwszy przepis, ciekawy i nietrudny - na ozory cielęce na słodko. Z innej książki kucharskiej, "Książki kucharskiej wileńsko - wegetariańskiej" pochodzi drugi przepis - na kugel z cebuli. Danie to przyrządzi prowadzący Łukasz Modelski.

wstecz