Loading...
TVP HD - 2024-03-20 16:45
magazyn kulinarny
Jola Kleser przemierza Polskę w poszukiwaniu wyjątkowych, naturalnych i zdrowych smaków. Razem z nią udamy się na wędrówkę szlakiem najlepszych i najzdrowszych produktów mających pozytywny wpływ na zdrowie człowieka, a to wszystko w otoczeniu niezwykłych ludzi żyjących miłością do jedzenia oraz malowniczej polskiej przyrody. W tym odcinku odwiedzimy Dolinę Baryczy, która słynie z produkcji najwyższej jakości oleju rzepakowego. Ten obecny w kuchni wielu Polaków produkt jest często niedoceniany, a przecież tłoczony na zimno jest źródłem nie tylko znakomitego smaku, ale i zdrowia - nie bez powodu nazywamy go "oliwą północy". Jola odwiedzi złociste pole rzepaku i porozmawia o jego uprawie z rolnikiem, Krzysztofem Chaberskim, przekonując się, że nie jest to lekki kawałek chleba. Spędzi również czas w przydomowych olejarniach Magdaleny Dwornikowskiej i Agnieszki Marciszak, które dzięki pasji do jedzenia i zdrowia produkują olej zachowujący najwyższe wartości odżywcze. Przedsiębiorcze kobiety poczęstują Jolę swoimi specjałami (wiosenna sałatka z gotowanym burakiem i rzepakowym dressingiem oraz rzepakowe pesto z liści rzodkiewki), a kucharka odwdzięczy się swoimi zdrowymi i letnimi propozycjami (lekka sałatka z sezonowych warzyw i owoców z fetą i sosem truskawkowo - rzepakowym oraz kopytka z zielonym sosem rzepakowym i rzepakowym majonezem). Przekonajmy się, że jeść można jednocześnie i zdrowo, i pysznie!