Loading...
TVP HD - 2024-09-22 05:50
magazyn kulinarny
Jola Kleser podczas swoich kulinarnych wędrówek trafia w Sudety, gdzie spróbuje przygotować najlepsze i najzdrowsze potrawy z jednym ze składników, bez których nie wyobraża sobie gotowania - kozim serem. Wiele osób obawia się intensywnego smaku koziego nabiału, ale ten pochodzący z ekologicznych hodowli prowadzonych w zgodzie z naturą ma zaskakujący delikatny aromat i wzbogaca każde danie. A jednocześnie jest niezwykle zdrowy, bo w przeciwieństwie do nabiału krowiego jest łatwostrawny i przyjazny alergikom. Jola pozna mistrzynię w produkcji kozich serów, Honoratę Majdę, która zaprezentuje domowy sposób na produkcję pysznego indyjskiego twarogu paneer. Prowadząca odwiedzi Ślązaków, którzy rzucili wszystko i poświęcili się hodowli kóz w Sudetach, Ewę i Wojciecha Flachów, a także manufakturę państwa Sokołowskich, gdzie od lat poświęcają się produkcji pysznych serów, które wykorzystują później chociażby w pierogach. Jola ugotuje lekką i zdrową sałatkę z kozim serem i owocowym dressingiem oraz szybkie tagliatelle z boczkiem i sosem z koziego sera. Czy kozi ser nadaje się do codziennego użycia w naszej kuchni? Przekonajcie się o tym sami wyruszając na Kulinarne wędrówki z Jolą Kleser!