Loading...
TVP HD - 2024-03-27 16:45
magazyn kulinarny
Jola Kleser przemierza Polskę w poszukiwaniu wyjątkowych, naturalnych i zdrowych smaków. Razem z nią udamy się na wędrówkę szlakiem najlepszych i najzdrowszych produktów mających pozytywny wpływ na zdrowie człowieka, a to wszystko w otoczeniu niezwykłych ludzi żyjących miłością do jedzenia oraz malowniczej polskiej przyrody. Każdy chciałby, żeby jego życie było słodkie. I każdy może sprawić, żeby chociaż w małej części takie właśnie było - wystarczy, że codziennie doda do niego łyżkę miodu, najlepiej tego wielokwiatowego. Jola Kleser na trasie swojej kulinarnej wędrówki trafia do podsudeckich pasiek, w których ludzie z pasją hodują pszczoły dające nam wszystkim najzdrowszy miód. Poznamy pszczelarzy naukowców, jak np. Wojciech Kołodyński, pszczelarzy amatorów, reprezentowanych przez rodzinę Prychidnych oraz pszczelarzy weteranów, do których zalicza się małżeństwo Szymczaków. Łączy ich jedno: miłość do pracowitych owadów i owoca ich ciężkiej pracy, czyli miodu. Jola przygotuje zarówno dania słodkie (miodowe semifreddo), jak i wytrawne (grillowany łosoś z masłem miodowo - cytrynowym), udowadniając, że miód pasuje w zasadzie do wszystkiego. Jedzmy miód wielokwiatowy, a nasz organizm podziękuję nam za to, że dostarczamy mu tak pełnowartościowej słodyczy.