You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Kulinarne wędrówki z Jolą Kleser - odc. 6

TVP HD - 2024-10-13 05:50

magazyn kulinarny

Jola Kleser przemierza Polskę w poszukiwaniu wyjątkowych, naturalnych i zdrowych smaków. Polacy znani są z zamiłowania do kiszonek, a jednym z naszych największych przysmaków, którym zajadamy się w jesienne i zimowe dni jest kiszona kapusta. Jola Kleser jedzie do kapuścianej stolicy Polski, Charsznicy, gdzie kapustę uprawia niemal każdy, a z pewnością każdy docenia jej kiszoną postać. Miejscowe gospodynie pokażą, jak kiedyś deptało się kapustę, a bracia Micykowie wytłumaczą, jak obecnie wygląda proces kiszenia w największej kiszarni w południowej Polsce. Ale wszystko zaczyna się na polu - na przykład tym należącym do Jakuba Kruszca, miejscowego króla kapusty. Jola poczęstuje swoich gości kremem z kiszonej kapusty oraz plackami z kiszonej kapusty udowadniając, że ta nie musi być jedynie dodatkiem do ciężkich i tłustych staropolskich dań. Bo przecież kiszona kapusta sama w sobie to najlepsze lekarstwo dla osłabionego organizmu.

wstecz