Loading...
TVP HD - 2024-02-22 16:45
magazyn kulinarny
Jola Kleser przemierza Polskę w poszukiwaniu wyjątkowych, naturalnych i zdrowych smaków. Razem z nią udamy się na wędrówkę szlakiem najlepszych i najzdrowszych produktów mających pozytywny wpływ na zdrowie człowieka, a to wszystko w otoczeniu niezwykłych ludzi żyjących miłością do jedzenia oraz malowniczej polskiej przyrody. Truskawka powstała ze skrzyżowania dwóch odmian poziomki - ten fakt jedynie dodaje słodyczy tej uwielbianej przez Polaków perełce. O uprawie najlepszego wspólnika śmietany i cukru opowiedzą zarówno drobni rolnicy, działający w klasyczny sposób, jak i wielcy plantatorzy, odkrywający nowe możliwości uprawy truskawki. Truskawka to nie tylko idealna podstawa słodkich dań, jak krokiety z miętowym twarogiem, ale też wspaniały składnik wytrawnych sosów, na przykład salsy będącej uzupełnieniem grillowanego kurczaka. Niepozorna truskawka jest także witaminową bombą, która ma więcej witaminy C niż cytrusy. Jola Kleser w swoich kulinarnych wędrówkach przemierzy czerwieniejące grządki, zrywając tylko najsłodsze owoce.