Loading...
TVP HD - 2024-04-04 16:45
magazyn kulinarny
Jola Kleser przemierza Polskę w poszukiwaniu wyjątkowych, naturalnych i zdrowych smaków. Razem z nią udamy się na wędrówkę szlakiem najlepszych i najzdrowszych produktów mających pozytywny wpływ na zdrowie człowieka, a to wszystko w otoczeniu niezwykłych ludzi żyjących miłością do jedzenia oraz malowniczej polskiej przyrody. Czosnek to nie tylko najlepszy sposób na krwiożercze wampiry, ale także jedno z ulubionych przez Polaków warzyw. Jego intensywny aromat to nieodłączny składnik klasycznych potraw, a przy odrobinie wyobraźni może stać się podstawą nowoczesnych dań. Jola Kleser podczas swoich kulinarnych wędrówek trafi do Małopolski, gdzie na ściśle określonym obszarze uprawiany jest wyjątkowy czosnek galicyjski. Przygotowane z nim masło czosnkowe jest wspaniałym dodatkiem do grillowanego kurczaka, a on sam po krótkim pobycie w ogniu jest niezastąpionym surowcem dla sosu aioli w przydymionej wersji. Czosnek galicyjski może być także podstawą do stworzenia coraz popularniejszego w naszym kraju czarnego czosnku, czyli fermentowanej wersji aromatycznej białej delicji. Klasyczne czosnkowe bułeczki w mrocznej wersji? Dlaczego nie, szczególnie że zarówno świeży, jak i fermentowany czosnek, są naturalnymi antybiotykami.