You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Kulinarne wędrówki z Jolą Kleser - odc. 9

TVP HD - 2024-11-03 05:50

magazyn kulinarny

Jola Kleser przemierza Polskę w poszukiwaniu wyjątkowych, naturalnych i zdrowych smaków. Razem z nią udamy się na wędrówkę szlakiem najlepszych i najzdrowszych produktów mających pozytywny wpływ na zdrowie człowieka, a to wszystko w otoczeniu niezwykłych ludzi żyjących miłością do jedzenia oraz malowniczej polskiej przyrody. Czosnek to nie tylko najlepszy sposób na krwiożercze wampiry, ale także jedno z ulubionych przez Polaków warzyw. Jego intensywny aromat to nieodłączny składnik klasycznych potraw, a przy odrobinie wyobraźni może stać się podstawą nowoczesnych dań. Jola Kleser podczas swoich kulinarnych wędrówek trafi do Małopolski, gdzie na ściśle określonym obszarze uprawiany jest wyjątkowy czosnek galicyjski. Przygotowane z nim masło czosnkowe jest wspaniałym dodatkiem do grillowanego kurczaka, a on sam po krótkim pobycie w ogniu jest niezastąpionym surowcem dla sosu aioli w przydymionej wersji. Czosnek galicyjski może być także podstawą do stworzenia coraz popularniejszego w naszym kraju czarnego czosnku, czyli fermentowanej wersji aromatycznej białej delicji. Klasyczne czosnkowe bułeczki w mrocznej wersji? Dlaczego nie, szczególnie że zarówno świeży, jak i fermentowany czosnek, są naturalnymi antybiotykami.

wstecz