Loading...
TVP 1 - 2024-09-30 12:35
Kryzys na rynku wieprzowiny i trudna sytuacja ze zwalczaniem afrykańskiego pomoru świń spowodowały, że wiele naszych gospodarstw zrezygnowało z produkcji i hodowli trzody chlewnej. Pogłowie spadło poniżej 9, 5 miliona sztuk. Aby odbudować hodowlę, resort rolnictwa wprowadził program naprawczy, który obejmował między innymi dopłaty do prosiąt i do dobrostanu zwierząt. Wzrosła także opłacalność produkcji co spowodowało, że rolnicy zaczęli inwestować w rozwój hodowli i szukanie nowych rynków zbytu. Wieprzowina to najchętniej spożywane mięso przez naszych konsumentów. Rocznie zjadamy go około 42 kg to znacznie mniej niż mieszkańcy Niemiec, Francji czy Wielkiej Brytanii. A jest to bardzo wartościowe mięso, bogate w składniki pokarmowe, aminokwasy i witaminy. Trzeba jednak zwracać uwagę na jakość, która znacznie się poprawiła. W Polsce mamy dużo małych, lokalnych zakładów mięsnych, gdzie produkuje się tradycyjne i regionalne wędliny. Po takie wyroby sięgamy coraz chętniej, wiedząc że zawierają więcej mięsa i mniej konserwantów czy wypełniaczy. Można powiedzieć, że jest to nasze kulinarne bogactwo, które wyróżnia nas spośród krajów Unii Europejskiej.