You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Magazyn Rolniczy

TVP 1 - 2024-09-30 12:35

Kryzys na rynku wieprzowiny i trudna sytuacja ze zwalczaniem afrykańskiego pomoru świń spowodowały, że wiele naszych gospodarstw zrezygnowało z produkcji i hodowli trzody chlewnej. Pogłowie spadło poniżej 9, 5 miliona sztuk. Aby odbudować hodowlę, resort rolnictwa wprowadził program naprawczy, który obejmował między innymi dopłaty do prosiąt i do dobrostanu zwierząt. Wzrosła także opłacalność produkcji co spowodowało, że rolnicy zaczęli inwestować w rozwój hodowli i szukanie nowych rynków zbytu. Wieprzowina to najchętniej spożywane mięso przez naszych konsumentów. Rocznie zjadamy go około 42 kg to znacznie mniej niż mieszkańcy Niemiec, Francji czy Wielkiej Brytanii. A jest to bardzo wartościowe mięso, bogate w składniki pokarmowe, aminokwasy i witaminy. Trzeba jednak zwracać uwagę na jakość, która znacznie się poprawiła. W Polsce mamy dużo małych, lokalnych zakładów mięsnych, gdzie produkuje się tradycyjne i regionalne wędliny. Po takie wyroby sięgamy coraz chętniej, wiedząc że zawierają więcej mięsa i mniej konserwantów czy wypełniaczy. Można powiedzieć, że jest to nasze kulinarne bogactwo, które wyróżnia nas spośród krajów Unii Europejskiej.

wstecz