Loading...
TVP HD - 2025-04-09 16:45
magazyn kulinarny
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty. Zielona Dolina Dunaju między Wiedniem a Bratysławą jest godna uwagi z powodu licznych atrakcji historycznych, kulinarnych oraz przyrodniczych. Na trasie podróży znawcy kulinariów z Polski znajdzie się Schloss Hof drugi po Schönbrunnie pod względem wielkości kompleks pałacowy w całej Austrii. Makłowicz zwiedza także park narodowy Donau-Auen z podwodnym obserwatorium dzikiej przyrody. Specjalna konstrukcja pozwala wniknąć w głąb jeziora. Robert odwiedza też rolniczą wioskę o nazwie Mannsdorf, która słynie z uprawy szparagów. Na polu Robert gotuje danie odcinka: knedle grysikowe w sosie szparagowym.