You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
TTV
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Makłowicz w podróży: Podróż 33. Zanzibar - Wielokulturowy

TVP HD - 2025-03-23 06:20

magazyn kulinarny

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty. Zanzibar był przez wieki miejscem, w którym mieszały się rozmaite wpływy kulturowe i tradycje kulinarne. Jako pierwsi dotarli tu Persowie. Kolejne fale przybyszów i najeźdźców - Portugalczyków, Arabów i Brytyjczyków - zmieniały losy rdzennej ludności wyspy. Najstarsze zabytki stolicy kraju Stone Town pochodzą z XIV i XV wieku, kiedy na Zanzibar przybyli Portugalczycy. 200 lat później na wyspę przypłynęli Arabowie z Omanu, którzy wyrzucili stąd swoich poprzedników. Głównym źródłem dochodu był dla nich handel kością słoniową i ludźmi. Pod koniec XIX wieku na Zanzibar przybyli Anglicy i położyli kres niewolnictwu. W miejscowych barach nadal można napić się dżinu z tonikiem - najważniejszego koktajlu w dawnych brytyjskich koloniach. Chronił zdrowie, gdyż tonik zawiera chininę - środek przeciw malarii. Szef jednej z knajpek, pan Jussi Hussa, z pochodzenia Fin, częstuje Roberta wołowym carpaccio na podpiekanych laskach cynamonu. Robert rewanżuje się własnoręcznie smażoną rybą z frytkami.

wstecz