Loading...
TVP Polonia - 2024-09-13 07:00
magazyn kulinarny
Spod domu Adam Mickiewicza w Odessie wyruszamy z Robertem Makłowiczem w drogę do Kijowa. To prawie 500 km, które można szybko przejechać drogą ekspresową E - 95. W tej podróży jednak najważniejsze i najciekawsze są postoje. Przydrożne zajazdy na Ukrainie przekonują jakością i bogactwem oferty kulinarnej. Słynny barszcz ukraiński, domowe kiszonki, marynowany leszcz i dojrzewająca słonina sało to wstępne propozycje w wiejskiej karczmie pod Christinowką. Śledzie korzenne, pierogi z podrobami, sałatka Olivier, pieczony karp i szaszłyki gruzińskie to fragment karty dań leśnego zajazdu pod Winnicą. We wsi Buziłka Robert przyrządza własnoręcznie panierowaną dynię w sosie pomidorowym, a w miejscowym sklepie odnajduje kiełbasę likarską, stworzoną na polecenie Biura Politycznego w dawnym ZSRR. Na dłużej zatrzymujemy się w Humaniu i Niemirowie naprawdę warto!