Loading...
TVP ABC - 2023-11-09 22:05
magazyn kulinarny
Tym razem Karol Okrasa zaprasza widzów do Gruczna na Kociewiu na potrawy z gęsi. Ponad połowa dorosłych Polaków nigdy nie jadła gęsiny. A szkoda, bo to mięso nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Co ciekawe, mięso gęsi ciągle jest popularne na Pomorzu, w Wielkopolsce czy na Śląsku, a prawie zapomniane w pozostałych rejonach Polski. Wielkim amatorem gęsi był król Jan III Sobieski, a znakomity ksiądz Jędrzej Kitowicz w swoim Opisie obyczajów z końca XVIII wieku pisał o sławnej gęsi czarnej, którą często podawano na szlacheckich stołach. Jeszcze w XIX wieku sprzedawano w Polsce ponad 3.5 miliona tych ptaków. Dziś okazją do spożywania gęsiny jest wielkopolska i pomorska tradycja jedzenia gęsi na 11 listopada - dzień Św. Marcina, ale też Święto Niepodległości. Może tak jak indyk w Ameryce na Święto Dziękczynienia, tak w Polsce gęś na Dzień Niepodległości stanie się symbolicznym daniem narodowym? Pierwszą potrawą będą pieczone uda gęsie na sianie z jabłkami i cydrem. Druga propozycja to aromatyczna okrasa, czyli rodzaj tatara z mięsa gęsi ze smażonymi ziemniaczkami. A trzecim daniem będą pieczone piersi gęsie z brukselką i winnym sosem z czarnej porzeczki. Jak będą wyglądać takie potrawy? Trzeba zobaczyć!