Loading...
TVP HD - 2024-08-16 16:10
magazyn kulinarny
Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! Tym razem Karol Okrasa zaprosi widzów na opowieść o gotowaniu na dziko. Jeszcze do niedawna niemal każda polska książka kulinarna zawierała liczne przepisy na potrawy tzw. na dziko. Przyczyną takiego stanu rzeczy był fakt, że tak ceniona w dawnej kuchni polskiej dziczyzna stawała się z biegiem lat coraz bardziej produktem rzadkim i odświętnym. Twórcom tych przepisów, chodziło o to, by smakowi mięsa hodowlanych zwierząt nadać specyficznego aromatu dziczyzny. Zazwyczaj wykorzystywano tu długie bejcowanie mięsa w octowych zalewach, bogatych w kojarzące się z lasem przyprawy, takie chociażby jak jałowiec. Karol pokaże, że można uzyskać dziki smak potraw, bez konieczności długiego bejcowania. Wśród potraw zobaczymy roladę z ligawy wołowej aromatyzowaną leśnymi przyprawami, długo duszoną w sosie z czerwonego wina. Będzie również sandacz pieczony na wędzonym boczku z dzika podany z leśnymi grzybami. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.