You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy - Gotowanie na dziko

TVP HD - 2024-10-04 16:10

magazyn kulinarny

Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! Tym razem Karol Okrasa zaprosi widzów na opowieść o gotowaniu na dziko. Jeszcze do niedawna niemal każda polska książka kulinarna zawierała liczne przepisy na potrawy tzw. na dziko. Przyczyną takiego stanu rzeczy był fakt, że tak ceniona w dawnej kuchni polskiej dziczyzna stawała się z biegiem lat coraz bardziej produktem rzadkim i odświętnym. Twórcom tych przepisów, chodziło o to, by smakowi mięsa hodowlanych zwierząt nadać specyficznego aromatu dziczyzny. Zazwyczaj wykorzystywano tu długie bejcowanie mięsa w octowych zalewach, bogatych w kojarzące się z lasem przyprawy, takie chociażby jak jałowiec. Karol pokaże, że można uzyskać dziki smak potraw, bez konieczności długiego bejcowania. Wśród potraw zobaczymy roladę z ligawy wołowej aromatyzowaną leśnymi przyprawami, długo duszoną w sosie z czerwonego wina. Będzie również sandacz pieczony na wędzonym boczku z dzika podany z leśnymi grzybami. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.

wstecz