You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy - Gotowanie na Wiśle

TVP Polonia - 2024-05-24 00:30

magazyn kulinarny

Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W kolejnej wyprawie Karol Okrasa zaprosi widzów na rejs po Wiśle. Będzie to okazja do spotkania z warszawską kuchnią, oczywiście w autorskiej wersji gospodarza programu. Z czego słynie stołeczna kuchnia? Znawcy kulinariów zapewne wymienią takie potrawy jak pyzy w słoiku z bazaru Różyckiego, flaki z pulpetami, schab w galarecie, śledzika po warszawsku czy wreszcie sławną wuzetkę? Trudność w określeniu sztandarowych dań Warszawy wynika z bogactwa wpływów i tradycji. Od wieków przybywali tu goście, kupcy, a także osadnicy z różnych stron świata, przywożąc ze sobą własne zwyczaje czy produkty. Swój kulinarny ślad zostawili tu także Żydzi, licznie zamieszkujący dawniej nasze miasto. Kuchnia dawnej Warszawy była mocno zróżnicowana, bo ubogie, skromne przysmaki biednego Powiśla czy Pragi mocno kontrastowały z eleganckimi, wyszukanymi daniami drogich stołecznych restauracji. Warszawska kuchnia to także ryby. Weźmy na przykład zapomniane jesiotry czy wiślane łososie, łowione jeszcze przed II wojną światową. Albo raki kiedyś tak licznie występujące w Wiśle czy bardzo popularne jako zakąska, a obecnie znajdujące się pod ochroną, minogi? Karol kontynuując tę tradycję, pokażę widzom cenionego sandacza w rakowym sosie, ale gotowanie zacznie od cynaderek. Tym, którzy pamiętają czasy PRL - u to danie zapewne nie kojarzy się najlepiej - to był postrach peerelowskich stołówek. A przecież we Francji nerki cielęce jest to jeden z najbardziej wyszukanych przysmaków. Cynaderki były także bardzo cenione w eleganckich restauracjach dawnej Warszawy i czas im przywrócić należne miejsce w stołecznym pejzażu kulinarnym. A jakie potrawy inspirowane warszawską kuchnią przygotuje nasz Kucharz? Pierwszą propozycją Karola będzie kanapka z duszonymi cynaderkami cielęcymi i cebulową konfiturą. Druga to cynaderki cielęce w pesto z czosnku niedźwiedziego ze szparagami. A trzecia to smażony sandacz podany z sosem rakowym. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.

wstecz