You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy - Grójeckie jabłka

TVP ABC - 2023-11-18 22:10

magazyn kulinarny

W tym odcinku Karola Okrasa wyruszy do grójeckich sadów. Okolice Grójca to największe jabłkowe zagłębie w Europie. Ponoć na tych terenach pierwsze sady zakładała już w XVI wieku królowa Bona, zawdzięczamy jej więc nie tylko tzw. włoszczyznę. Dziś w tym rejonie produkuje się wiele odmian znakomitych jabłek, które eksportowane są do wielu krajów świata. W uznaniu jakości Komisja Europejska wyróżniła te jabłka, nadając im certyfikat Chroniona Nazwa Pochodzenia. Polskie jabłka są cenione przez smakoszy za doskonałą harmonię pomiędzy kwasowością a słodyczą oraz za niezwykłą soczystość i jędrność miąższu. Takie jabłka to doskonały materiał dla kucharza do tworzenia wspaniałych potraw, co Karol Okrasa postara się pokazać. Z jabłek grójeckich Karol wyczaruje trzy potrawy. Pierwszą będą jogurtowe racuszki z jabłkami, będzie konfitura z pieczonego jabłka i musztardy francuskiej, a trzecią propozycją będzie sandacz z konfiturą jabłkową i duszoną cebulką. Jak będą wyglądać takie dania? Zobaczymy w programie.

wstecz