You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy - Grzybobranie w Borach Tucholskich

TVP 1 - 2024-10-26 14:25

magazyn kulinarny

W kolejnej wyprawie Karol Okrasa wyrusza na grzybobranie w Bory Tucholskie. Kiedy tylko nastanie jesień, a deszcze zapewnią ściółce leśnej odpowiednią wilgotność, Polacy gremialnie ruszają na grzyby. Szacuje się, że prawie 80 procent naszych rodaków uczestniczyło w swoim życiu w grzybobraniu, a ponad połowa z tej liczby robi to w miarę regularnie. Analitycy szacują, że przeciętne polskie gospodarstwo zbiera od 26 do 30 kilogramów "leśnych skarbów" rocznie. Choć nie jesteśmy tu w ścisłej europejskiej czołówce, bo znacznie wyprzedzają nas na tym polu na przykład Łotysze i Litwini. Co jednak najważniejsze, nie zawsze liczy się kosz wypełniony dorodnymi okazami prawdziwków, podgrzybków czy kurek. Już samo chodzenie po lesie działa na wielu kojąco. W Polsce nie ma ograniczeń, dary lasu można zbierać do woli, co nie jest częste na terenie Unii Europejskiej. Choć panuje obiegowa opinia, że grzyby są ciężkostrawne i nie zawierają składników odżywczych, to współczesna dietetyka łamie ten stereotyp informacjami o dobrze przyswajalnym białku i licznych mikroelementach zawartych w grzybach. Grzyby stają się dobrem poszukiwanym na całym świecie, a Polska "grzybami stoi". Dlatego Karol wyruszy w Bory Tucholskie o świcie na zbiór grzybów. A jakie potrawy ze znalezionych podgrzybków i prawdziwków przygotuje? Pierwszą propozycją Karola będzie zupa ze świeżo zebranych grzybów z dynią. Druga to śledzie z marynowanymi podgrzybkami i cebulą. A trzecia to fileciki z indyka z pieczonymi grzybami leśnymi i serem z niebieską pleśnią.

wstecz