Loading...
TVP Polonia - 2024-11-13 07:00
magazyn kulinarny
Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W kolejnej wyprawie Karol Okrasa wyruszy na grzybobranie w Bory Tucholskie. Kiedy tylko nastanie jesień, a deszcze zapewnią ściółce leśnej odpowiednią wilgotność, Polacy gremialnie ruszają na grzyby. Szacuje się, że prawie 80 procent naszych rodaków uczestniczyło w swoim życiu w grzybobraniu, a ponad połowa z tej liczby robi to w miarę regularnie. Analitycy szacują, że przeciętne polskie gospodarstwo zbiera od 26 do 30 kilogramów "leśnych skarbów" rocznie. Choć nie jesteśmy tu w ścisłej europejskiej czołówce, bo znacznie wyprzedzają nas na tym polu na przykład Łotysze i Litwini. Co jednak najważniejsze, nie zawsze liczy się kosz wypełniony dorodnymi okazami prawdziwków, podgrzybków czy kurek. Już samo chodzenie po lesie działa na wielu kojąco. W Polsce nie ma ograniczeń w zakresie ilości zbieranych darów lasu, można je zbierać do woli, co nie jest częste na terenie Unii Europejskiej. Choć panuje obiegowa opinia, że grzyby są ciężkostrawne i nie zawierają składników odżywczych, to współczesna dietetyka łamie ten stereotyp informacjami o dobrze przyswajalnym białku i licznych mikroelementach zawartych w grzybach. Grzyby stają się dobrem poszukiwanym na całym świecie, a Polska "grzybami stoi". Dlatego Karol wyruszy w Bory Tucholskie o świcie na zbiór grzybów. A jakie potrawy ze znalezionych podgrzybków i prawdziwków przygotuje nasz Kucharz? Pierwszą propozycją Karola będzie zupa ze świeżo zebranych grzybów z dynią. Druga to śledzie z marynowanymi podgrzybkami i cebulą. A trzecia to fileciki z indyka z pieczonymi grzybami leśnymi i serem z niebieską pleśnią. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.