You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy - Indyk inaczej

TVP 1 - 2024-09-07 14:25

magazyn kulinarny

Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycję podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W kolejnym programie Karol Okrasa zaprosi widzów do leśnej, kurpiowskiej chatki na spotkanie z indykiem. Kiedy ten dziwnie wyglądający ptak dotarł do Europy w XVI wieku po wyprawach Krzysztofa Kolumba, z początku był traktowany jako ozdoba parków różnych możnowładców. W przeciwieństwie do pawi, które chętnie wówczas jadano podczas wystawnych uczt. Potem pawie stały już tylko ptakami ozdobnymi, a indyki trafiły na talerze. Obecnie po indycze mięso sięgamy w miarę chętnie, choć raczej tylko po sznycle z piersi. A cały pieczony indyk kojarzy nam się pewnie ze scenami z amerykańskich filmów z akcją toczącą się podczas Święta Dziękczynienia. Dlatego w tym odcinku nasz kucharz zamiast wykorzystać to, co większość z nas zazwyczaj kupuje, czyli pierś lub gotowe sznycle, sięgnie po klika rzadziej używanych elementów. Wykorzystywanie różnych dostępnych kawałków mięsa jest dobre nie tylko dla naszego portfela, ale ogólnie dla środowiska i wpisuje się w coraz ważniejszy ostatnio trend zrównoważonego rozwoju. A jakie to będą potrawy? Pierwszą propozycją Karola będzie zupa gulaszowa ze skrzydeł indyczych z ciecierzycą i pomidorami. Druga to szybki pasztet z żołądków indyczych z jabłkiem i porem. A trzecia to delikatne uda indycze duszone w kurpiowskim piwie jałowcowym. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.

wstecz