Loading...
TVP 1 - 2024-04-05 11:35
magazyn kulinarny
W odcinku emitowanym w Wielką Sobotę, tuż przed Wielkanocą, Karol Okrasa pokaże widzom swoje autorskie wersje wielkanocnej baby. Dlaczego te pieczone w specjalnych formach ciasta drożdżowe stały się symbolem Wielkanocy? Otóż w dawnej Polsce wszelkich postów wynikających z religii rzymskokatolickiej przestrzegano bardzo surowo. Poszczono przez wszystkie czterdzieści dni Wielkiego Postu. A w dni postne zabronione było nie tylko mięso, lecz także nabiał i jaja. Dlatego mazurki i właśnie baby wielkanocne, zawierające te zakazane w poście produkty, stały się dla dawnych Polaków obowiązkowym elementem wielkanocnego stołu. Przodkiem wielkanocnej baby był wielkanocny kołacz. Jak mówią nam zachowane dokumenty z dworu króla Zygmunta III Wazy, kołacze wielkanocne były ozdobą królewskiego stołu. Samo słowo "baba wielkanocna" pojawia się już w połowie XVII wieku. W późniejszych czasach niezwykle popularne stały się baby szafranowe, bo dodatek szafranu zapewniał drożdżowemu ciastu piękny, złoty kolor. Innym rodzajem bab były tzw. baby sakramenckie wypiekane wedle przepisów opracowanych przez żeński zakon sióstr sakramentek. Karol, przygotowując swoje wersje bab wielkanocnych, złamie oczywiście powszechnie znane przepisy na ten świąteczny przysmak. Pierwszą propozycją będzie korzenna baba marchewkowa. Druga to baba z dodatkiem mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, boczku i pora. A trzecia to inspirowana wielkanocną paschą baba na zimno z serem, masłem i wędzonym łososiem.