You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
TTV
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy: Inne baby wielkanocne

TVP Polonia - 2025-04-21 07:00

magazyn kulinarny

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Karol Okrasa zaprezentuje widzom swoje autorskie wersje wielkanocnych bab. W dawnej Polsce posty były surowo przestrzegane. Zabronione było wówczas nie tylko mięso, lecz także nabiał i jaja dlatego mazurki i baby stały się obowiązkowym elementem wielkanocnego stołu. Przodkiem bab był kołacz, a określenie "baba wielkanocna" pojawiło się w XVII wieku. W późniejszych czasach niezwykle popularne stały się baby szafranowe, bo jego dodatek zapewniał drożdżowemu ciastu piękny, złoty kolor. Innym rodzajem bab były tzw. baby sakramenckie wypiekane wedle przepisów opracowanych przez żeński zakon sióstr sakramentek. Karol przygotuje korzenną babę marchewkową, babę z mięsem mielonym, boczkiem i porem oraz babę na zimno z serem, masłem i wędzonym łososiem.

wstecz