You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
TTV
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy: Inspiracje dubajską czekoladą

TVP HD - 2025-04-26 16:20

magazyn kulinarny

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Stworzona w 2021 roku przez jedną cukierni w Dubaju mleczna czekolada z nadzieniem z masy pistacjowej i chrupiącego ciasta kataifi, czyli pociętego na cieniutkie nitki ciasta typu filo, zdobyła ogromną popularność na całym świecie. Możliwe, że wcale nie chodzi tu ani o smak, ani o jakość, tylko o wizerunek. Ta czekolada kojarzy się bowiem ludziom z luksusem, egzotyką czy "Baśniami z tysiąca i jednej nocy". Zainspirowany tym fenomenem Karol Okrasa przygotuje kotlet de volaille z nadzieniem z masła, ciasta kataifi, pistacji i ziół podany z pistacjowym purée ziemniaczanym. Drugą potrawą będzie dorsz w pistacjowej panierce z posypką prażonego ciasta kataifi i sosem ze świeżych pomidorów. Trzecia propozycja to słodkie placuszki z kaszki manny z miodowym ciastem kataifi i serkiem typu włoskiego.

wstecz