Loading...
TVP HD - 2024-04-09 16:10
magazyn kulinarny
W kolejnej wyprawie kulinarnej Karol wyrusza w kaszubskie lasy, aby spotkać się z panem Darkiem, który od lat słynie w okolicy ze swoich wyrobów z dziczyzny. W staropolskiej kuchni dziczyzna była mięsem niezwykle cenionym, choć zarezerwowanym dla warstw uprzywilejowanych. Prosty człowiek rzadko widział jakiekolwiek mięso w swoim garnku, zaś nielegalne pozyskanie mięsa dzikich zwierząt w pańskich lub królewskich lasach obarczone było ryzykiem surowych kar. Dziś dziczyzna jest rarytasem, choć wielu z nas traktuje to mięso z rezerwą. Jego smak jest nieco inny niż smak mięsa zwierząt hodowlanych - nie każdemu smakuje. A znawcy uważają, że mięso to jest nie tylko smaczne, ale i o wiele zdrowsze oraz mniej kaloryczne. Pozostawiając ten spór na boku, warto jest spróbować, aby się przekonać. Karol Okrasa pokaże, że z dziczyzny można wyczarować niezwykłe dania. A dla tych, którzy nie są jeszcze do tego mięsa przekonani zaproponuje perliczkę, która smakuje trochę jak drób, trochę ja dziczyzna. Karol przygotuje trzy propozycje: 1/ myśliwski kapuśniak, 2/ podwędzaną perliczkę pieczoną na kamieniu, 3/ kopytka z ragout z dziczyzny.