Loading...
TVP HD - 2024-07-19 16:10
magazyn kulinarny
Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa opowie widzom o kiszonkach, a także o pomysłach jak je wykorzystać do tworzenia ciekawych i smacznych potraw. Oczywiście w Polsce od wieków kiszenie było jednym ze sposobów konserwacji żywności, co było w dawnych czasach podstawowym problemem. Smak kiszonej kapusty, ogórków, buraków na barszcz czy mąki na żurek towarzyszy nam od pokoleń. Dziś dodatkowo wiemy, że sfermentowana, czyli ukiszona żywność jest bogata w żywe kultury bakterii i korzystnie wpływa na zdrowie dzięki zawartości probiotyków, mających dobroczynne działanie na naszą florę jelitową. A przy tym kiszonki są smaczne. Warto więc po nie sięgać, zwłaszcza w sezonie jesiennozimowym, kiedy to ilość świeżych warzyw i owoców jest ograniczona. Jakie potrawy z udziałem kiszonek przygotuje nasz kucharz? Zobaczymy tatara z wołowiny z dodatkiem kiszonej rzodkiewki i czosnku, będzie zupa z kiszonych pomidorów na perliczce, a dla wegetarian będą placki z soczewicy i szpinaku z salsą z kiszonych buraków. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.