Loading...
TVP HD - 2024-04-16 16:10
magazyn kulinarny
W kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa zaprasza widzów nad Drwęcę na Kujawach. Spotka tam pana Witka, który choć zawodowo działa w zupełnie innej branży, to od lat jego największym hobby są szeroko rozumiane kulinaria. Wśród jego znajomych i przyjaciół wielkim uznaniem cieszą się niezwykłe wędliny z dziczyzny, takie jak choćby salami z jelenia czy wędzony schab z dzika ze słoniną. Ale pan Witek wyrabia także doskonałe sery dojrzewające oraz aromatyczne octy owocowe. Karol rozstawi swoje stanowisko nad przepięknie wijącą się pośród lasów rzeką i pokaże, jakie dania można przygotować, wykorzystując produkty, które dostanie od swego gospodarza. Nasz kucharz sięgnie także po jagnięcinę, mięso bardzo cenione przez smakoszy w całej Europie, a także przez naszych przodków. Dziś rzadko spożywane przez współczesnych Polaków, warte jest przypomnienia. Karol pokaże jak zrobić zupę z jagnięcymi pulpetami, kaszę z salami z jelenia oraz łopatkę jagnięcą duszoną w papryce, doprawioną octem gruszkowym.